Jak zrychlit metabolismus

V minulém článku – Jak na zpomalený metabolismus jsem naznačil příčiny zpomalení metabolismu, co to je a na čem vlastně závisí. Dnes si rozebereme, jak metabolismus zrychlit, aby tělo správně fungovalo a spalovalo.

Nejpodstatnější je uvědomit si, že zrychlit metabolismus můžeme pravidelným příjmem potravy každé 3 hodiny a také cvičením, tvorbou svalů, které nám pomáhají spalovat tuky a rozbíhat zpomalený metabolismus.

Pravidelná strava a dostatek tekutin

Začneme hned ráno snídaní. Po nočním spánku, který je velmi důležitý pro regeneraci a tvorbu svalové hmoty, je tělo v úsporném režimu a metabolismus je zpomalený. Proto ho musíme nastartovat co nejdříve, a to právě snídaní. Snídat by se mělo nejlépe do 30 minut po probuzení a vypít minimálně  2 – 3 dcl vody. Čím dříve se nasnídáte, tím dříve přerušíte noční úsporný režim. Jinak řečeno pouze včasným snídáním zrychlíte váš metabolismus. Podle mých zkušeností ženy snídají málo a skladba snídaně je také nedostatečná. Na snídani je potřeba mít zastoupené sacharidy, bílkoviny i vlákninu. To je první krok k správnému chodu metabolismu, bez dostatečné snídaně prostě metabolismus nerozběhnete! Po snídani je důležité dodávat tělu energii každé 3 – 4 hodiny.

Tím se dostáváme k plánování jídlatělo potřebuje režim, pravidelnost. Proto je potřeba důsledně dodržovat režim: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Každé vynechání jídla způsobí zpomalení metabolismu a spálíte méně kalorií. Pokud totiž např. vynecháte svačinu nebo posunete oběd až někam na 13 hodinu – opět výrazně zpomalíte metabolismus, a tím i zpomalíte spalování tuků.

Také platí zásada, že pokud máte již pocit hladu – už je „pozdě“. Tělo již přepnulo do úsporného režimu. Je dobré si jídlo chystat předem, mít jasno, co a kdy jíst.

Skladba jídla – také velmi důležitá věc. Obecně asi platí, že si dáváme více příloh (brambory, hranolky,  těstoviny, rýže, chleba, veka, bagety) a méně bílkovin (maso, ryby, luštěniny). Přitom pro spalování je potřeba jíst dostatek bílkovin. Tělo spálí až o 25 % více energie při trávení bílkovin než u sacharidů. Bílkoviny jsou také zásadní pro tvorbu svalové hmoty.

Pitný režim – uvědomte si vy všechny, co málo pijete, jednu důležitou věc. Jak můžete hubnout a spalovat tuky, když nepijete? Kudy ty tuky mají jít asi pryč, co? No musíte je vyloučit močí! A proto musíte dostatečně pít, nejlépe čistou vodu.

Cvičení

Další důležitá součást hubnutí – cvičení. Tělo musíte trápit pohybem, cvičením za účelem získání svalové hmoty. Uvědomte si, že bez každodenního pohybu moc nezhubnete. Jen pohyb a cvičení vám zajistí udržovat svaly v činnosti. Problém žen je, že nechtějí svaly a přitom chtějí zhubnout. Ovšem to jde dost proti sobě – svaly k hubnutí prostě potřebujete. A navíc – intenzivní cvičení neurychluje metabolismus jen po dobu tréninku, ale stabilizuje jeho rychlost na příštích čtyřiadvacet hodin. Necvičíte a přitom spalujete!

Stop stresu

Stres – moc nepříjemná věc při snaze zhubnout. Při stresu se nadměrně vyplavuje hormon kortizol, který se v zátěžových situacích stará o doplnění energie organismu. Tento hormon dokáže v těle udělat doslova spoušť. Ne nadarmo se mu říká stresový hormon. Jeho velké množství v krvi může také zpomalit váš metabolismus, což vyvolá automaticky pocit únavy a projeví se to na vašem elánu a nevrlé náladě. Nervozita zase vyvolá další zrádné chutě, je to začarovaný kruh. Jeho vlivem dochází k nastartování procesů tvorby a ukládání zásobních látek, což vede ke zvýšení hladiny krevního cukru, ukládání tuku ve tkáních a stimulaci pocitu hladu a chuti. Podporuje totiž chuť k jídlu, a to zejména na tučné a sladké pokrmy. To samozřejmě vede k nabírání hmotnosti. Stresu se asi nikdo z nás nevyhne, ale pokud chceme zhubnout, měli bychom se snažit ho zmírnit. Jak? Jak se jenom dá, tzn. zdravě jíst, pít hodně vody, pravidelně cvičit, dát si třeba horkou koupel, pustit krásnou muziku, prostě být co nejvíce v pohodě.

Kvalitní spánek

Na závěr je potřeba ještě zdůraznit nezastupitelnost kvalitního spánku. Jeho nedostatek má za následek zhoršení tvorby svalů a působí disharmonii v hormonálním systému, takže mozku chybí látky navozující pocit sytosti a přebývají ty, které nás nutí jíst.

Dospělý člověk má spát osm hodin denně, pokud možno pravidelně, tzn. i o víkendu a volných dnech.

Cvičení a vyvážená strava pomůže nejen při hubnutí, může také zlepšit spánek. A naopak, kvalitní spánek přispívá k redukci hmotnosti.

Co udělat chcete–li být fit, mít dobrou kondici a být zdraví……….  

Můžete si také stáhnout  “ 10 důvodů, PROČ se ženám nedaří zhubnout“ 


Příspěvek byl publikován v rubrice Výživa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..