Jak na zpomalený metabolismus

Svaly

Zpomalený metabolismus je velkou překážkou hubnutí. Může zmařit vaše naděje na štíhlou postavu a to, i když cvičíte a dodržujete přísnou životosprávu. S pomalým metabolismem je člověk více unavený a samozřejmě se těžko nutí k nějaké aktivitě. Někteří lidé mají pomalý metabolismus díky předchozím drastickým dietám nebo půstům.

Metabolismus, co to vlastně přesně je

Jde o souhrn veškerých dějů, které probíhají uvnitř těla a slouží k tvorbě využitelné energie a látek potřebných pro činnost organismu. Vedle celkového metabolismu hraje při hubnutí roli také tzv. bazální neboli klidový metabolismus, který udává potřebu energie pro zachování všech životně důležitých funkcí v klidu.

Bazální (klidový) metabolismus je množství energie (kalorií), které tělo spotřebuje v klidu na dýchání, krevní oběh atd. Je to tedy minimální počet kalorií, který bychom za den spotřebovali, i kdybychom se vůbec nehýbali a vůbec nejedli.

Při hubnutí je rychlost vašeho metabolismu rozhodující. Pokud Váš metabolismu pracuje pomalu (máte zpomalený metabolismus), hubnutí pro Vás bude těžší. Je to však zvládnutelné, pokud se zaměříte především na to, jak jej zrychlit. Pokud váš metabolismus pracuje dostatečně, hubnutí bude pro vás poměrně jednoduché, ale i tak je třeba dodržovat zásady zdravého hubnutí, aby se Vám shozená kila nevrátila zpět.

Na čem rychlost metabolismu závisí

Rychlost spalování našeho organismu ovlivňuje genetika, pohlaví, věk, povolání, stavba těla a samozřejmě náš životní styl. Pokud střídáte jednu dietu za druhou, tělo spustí poplach a začne si energii ukládat na horší časy.

Sníte toho o polovinu méně než ostatní a vážíte stále stejně nebo dokonce víc? Příčinou může být právě zpomalený metabolismus – neustálé hladovění nebo velké omezování jídla, diety, pilulky apod. přináší zejména ženám mnoho problémů.Za experimentování se tělo pomstí. Metabolismus se zabrzdí a v obavách, že ho čeká další trápení hlady, uloží vše, co mu dodáte, a to právě do tuků.

Základním projevem toho, že máte zpomalený metabolismus je, že přibíráte i tehdy, když v průběhu dne sníte pouze minimální množství jídla. Problém nastal tím, že jste ve snaze zhubnout příliš snížili svůj denní příjem jídla a váš metabolismus následně reagoval svým zpomalením. Pokud chcete zhubnout zdravě a natrvalo, pak potřebujete především nastartovat zpomalený metabolismus.

Souhrn nejčastějších příčin zpomalení metabolismu

  1. Hladovění, přílišné omezování jídla. Hladověním logicky něco zhubnete, ale vzápětí se objeví jo-jo efekt a každým dalším hladověním se metabolismus zpomaluje víc a víc.
  2. Nepravidelná strava. Nestíháte, máte moc práce, a proto nejíte nebo jen trochu. Večer máte hlad, chutě na sladké – a pak sníte všechno, co uvidíte. To je to nejhorší, co se vám může stát. Tělo začne ukládat vše do zásob formou dalšího tuku. Opět se zpomalí metabolismus.
  3. Nedostatečný pitný režim. Pokud si myslíte, že když vypijete 1,5 – 2 litry vody, váš pitný režim je optimální, tak se mýlíte. Pitný režim je závislý na vaší tělesné hmotnosti a také od fyzické aktivity. Kolik vypít? Základ je 0,03 x vaše váha. Ale to je základ, denní minimum. A je rozdíl i v tom, jakou vodu pijete. Slazené vody do pitného režimu určitě nepatří a navíc jsou to prázdné kalorie, které vám ve snaze zhubnout určitě nepomohou a navíc ještě zhoršují již tak zpomalený metabolismus.

Beze změny stravovacích návyků metabolismus není možné zrychlit bezpečně a není to řešení dlouhodobé

Pokud budete metabolismus cíleně zrychlovat, aniž byste změnili stravovací návyky, je to zdravotně nebezpečné. To může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku, nervozitě a dalším zdravotním problémům.

Mimořádně nebezpečné je zrychlování pomocí doplňků a léků, které jenom omezují chuť k jídlu, ale neřeší výživu organismu, která je důležitá pro správnou funkci metabolismu, ale i všech orgánů.

Proto lidé, kteří jenom omezují kalorie a množství jídla a nesledují výživovou hodnotu, trvale nezhubnou. Naopak, metabolismus se ještě více zpomalí a tito lidé při velkém omezování ze začátku sice hubnou, ovšem pouze na svalové hmotě. A proto se necítí dobře a vždy se u nich dostaví díky zpomalení metabolismu jojo efekt, kdy vše přiberou znovu zpět, ale ne na potřebné svalové hmotě, ale bohužel jen na nebezpečných a obtížných tucích.

Co dělat pro rychlejší metabolismus

Způsob, jak zrychlit metabolismus není nijak složitý. Stačí dodržet pár následujících rad:

  • ráno snídat vyváženou snídani s potřebným množstvím kvalitních živin a dodat energii kvalitními sacharidy a proteiny
  • jíst pravidelně, nehladovět – mezi jídly mít max. rozmezí 4 hodin
  • získat svalovou hmotu kvalitními proteiny ve stravě a posílit pohybem (0,5 kg svalové hmoty znamená průměrně o 40 kcal rychlejší metabolismus)
  • dodat organismu potřebné živiny vhodnými doplňky stravy

Svaly vám pomohou – spálí víc tuku

Aby vám metabolismus šlapal jako hodinky, vyvarujte se výše uvedeného. Rychlost metabolismu také zásadně ovlivňuje množství svalové hmoty a pravidelná fyzická aktivita.

Svaly i v klidu potřebují na svůj provoz podstatně více energie než tuková tkáň, a proto tělo, které má dostatek svalové hmoty, vydává více energie, má tedy vyšší bazální metabolismus. Svaly jsou pro spalování energie nejdůležitější, při nich vaše tělo spotřebovává více energie, i když třeba jen sedíte na židli. Aby člověk nabral svaly, musí jednoduše cvičit. To je jediná cesta na zpomalený metabolismus – postupně vybudovat svaly.

Co udělat chcete–li být fit, mít dobrou kondici a být zdraví……….  

Můžete si také stáhnout  “ 10 důvodů, PROČ se ženám nedaří zhubnout“ 


Příspěvek byl publikován v rubrice Výživa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..